Lístkové cesto kysnuté – pľundrové

Suroviny

  • 1000 g pšeničnej múky hladkej
  • 50 g stolového margarínu (Favorit S 80 %)
  • 12 g soli
  • 70 g cukru
  • 30 – 50 g droždia (podľa spôsobu spracovania)
  • podľa dávkovania na obale zlepšujúci prípravok
  • 500 – 550 ml studenej vody
  • 25 – 33 % tuku Favorit T/T-extra (podľa druhu výrobku)

Postup

Je to cesto pripravené s droždím z múky, vody a stolového margarínu, soli, cukru a zlepšujúceho prípravku. Cesto je dobre vymiesené, homogenizované, plastické a chladnejšie ako bežné cesto s droždím. Teplota margarínu a cesta majú byť približne rovnaké. Teploty by sa mali pohybovať od 15 do 20. Cesto má stáť minimálne 15 min, čo zlepší fyzikálne vlastnosti cesta.

Miešanie cesta: 3min pomaly + 4min rýchlo
Zrenie cesta na stole: 15 – 20min
Skladanie cesta: podľa druhu výrobku a množstva margarínu : 3×3 ( 27 vrstiev) alebo 2×4 ( 16 vrstiev) – odpočinok v chladničke 35 min
Doba kysnutia v kysiarni : 40 – 45min
Teplota pečenia : 200 až 210 °C
Čas pečenia : 10 – 12min

Postup:

V miešacom stroji sa zmiešajú všetky suroviny a studená voda ( časť vody sa môže nahradiť aj ľadovými šupinami). Konzistenciu cesta treba vždy prispôsobiť konzistencii margarínu. Mäkký margarín má snahu „ vytekať“ z cesta a tvrdý margarín cesto naťahuje, pričom on sám sa nestláča – nevytvára rovnomernú tukovú vrstvu až pretrhne cesto.

new_listkove-cesto-1

Hotové cesto sa rozdelí na požadované bochníky a nechá sa 15 minút odpočívať na pracovnej doske prikryté čistou utierkou aby na povrchu nevznikala koža. Odstáte cesto sa upraví do štvorca a dovnútra sa zabalí ťažný margarín.

Skladanie 3×3

Tento postup sa robí vtedy keď chceme aby výrobok mal menšie póry.

Cesto sa rozvaľuje na rozvalovacom stroji, na hrúbku 10-9 mm a skladá sa na 3. Následne cesto otočíme o 90° a potup rozvaľovania a skladania opakujeme. Posledný krát cesto otočíme o 90° a zase celý postup rozvaľovania opakujeme a skladáme na 3. Vznikne nám 27 vrstiev ( 3×3). Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 35 min odpočívať.

listkove-cesto-2

Skladanie na 2×4

Tento pstup sa robí vtedy keď chceme aby výrobok mal väčšie póry – croissant

Cesto sa rozvaľuje na rozvalovacom stroji, na hrúbku 10-9 mm a skladá sa na 4. Následne cesto otočíme o 90° a postup opakujeme. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 35 min odpočívať.

Po skončení všetkých úkonov je cesto pripravené na finálne rozvaľovanie a tvarovanie. Cesto po zhotovení výrobkov dáme do kysiarne na 40-45min. Po vytiahnutí z kysiarne výrobok potrieme vajíčkom ( ak treba ) a nakysnutý výrobok vkladáme do pece.

listkove

Máte záujem o naše služby?

© 2025 – Beluša Foods s. r. o.  |  CREA:THINK STUDIO  |  Všetky práva vyhradené